Αυξητική Μαστών

Η αυξητική μαστών είναι χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αύξηση του μεγέθους του στήθους. Αφορά τις γυναίκες που έχουν προβλήματα τόσο στον όγκο του στήθους (μικρομαστία-αμαστία) τους, όσο και στο σχήμα αυτών (σωληνωτοί μαστοί). Γίνεται με τη χρήση ενθέματος συμπαγούς σιλικόνης διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Η τοποθέτηση του ενθέματος μπορεί να γίνει είτε κάτωθεν του μυός (μείζων θωρακικός) είτε κάτωθέν του μαστού (υπομαστικά), είτε κάτωθέν της περιτονίας του μυός. Η τομή για την τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται από την 3η έως την 9η ώρα της θηλαίας άλω, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες τομές λιγότερο αποδεκτές (υπομάστια τομή, τομή στην περιοχή της μασχάλης).

Πότε σκεφτόμαστε την αυξητική μαστών;

Όταν Θεωρείτε ότι το στήθος σας είναι πολύ μικρό αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα σας, οταν νιώθετε άβολα όταν φοράτε ανοιχτό ντεκολτέ, μαγιό ή οτιδήποτε αφήνει εκτεθειμένο το στήθος. Βλέπετε μεγάλη διαφορά στο μέγεθος των δύο μαστών σας ( ανισομαστία ), τότε είστε κατάλληλη υποψήφια για αυξητική στήθους.

Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος ενθεμάτων;

Το μέγεθος των ενθεμάτων σιλικόνης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα όσον αφορά την αυξητική στήθους. Έτσι, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον πλαστικό χειρουργό και να συζητήσετε μαζί του όσα αφορούν τις προσδοκίες σας και το μέγεθος που επιθυμείτε.

Η επιλογή του τελικού μεγέθους πρέπει να προκύπτει τοσο από τον συνδυασμό της επιθυμίας σας οσο και από την αντικειμενική γνώμη του ιατρού σας. Έτσι θα εξασφαλιστεί ότι το στήθος σας θα έχει ένα αρμονικό αποτέλεσμα και θα δένει με το υπόλοιπο σώμα.

Τεχνικές τοποθέτησης ενθεμάτων

Ανάλογα με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας, η αυξητική στήθους μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία από τις ακόλουθες τεχνικές.

Υποαδενικά (Subglandular): Όταν το φυσικό στήθος έχει αρκετό όγκο και είναι ελαφρώς πτωτικό, επιλέγουμε να τοποθετήσουμε τα ενθέματα κάτω από τον μαστικό (μαζικό) αδένα. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζουμε κάλυψη των ενθεμάτων από το φυσικό λίπος και τον αδένα του στήθους.

Υπομυϊκά (Submuscular): Στην περίπτωση που το φυσικό στήθος είναι μικρό και όχι πτωτικό, τότε τοποθετούμε τα ενθέματα κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ, ώστε ο μυς να καλύπτει αποτελεσματικά τα ενθέματα και να τα συγκρατεί λίγο πιο ψηλά, προσφέροντας ένα φυσικό πλούσιο αποτέλεσμα.

Υποπεριτονιακά (Subfascial): Στις πολύ αδύνατες γυναίκες, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα ενθέματα κάτω από την περιτονία του μυός, αποφεύγοντας έτσι τη διατομή του μυός και προσφέροντας ένα επιπλέον στρώμα προστασίας των ενθεμάτων.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορούμε να τοποθετήσουμε τα ενθεματα σε 2 επίπεδα ώστε να εχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση αυξητικής στήθους με ενθέματα σιλικόνης γίνεται κατόπιν γενικής νάρκωσης. Η διάρκεια της εγχείρησης διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Πόσες μέρες παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Ένα βράδυ αν και η διανυκτέρευση στην κλινική δεν κρίνεται απαραίτητη. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άμεσα ορατά. Πόνο δεν έχει σε κανένα μετεγχειρητικό στάδιο η επέμβαση.

Ποτε επανέρχεται σε δουλειά, γυμναστική;

Αυτό εξαρτάται από τη δουλειά σας, τον τύπο της τομή σας, την τοποθέτηση του ενθέματος σας, και το πόσο γρήγορα θα επουλωθούν οι τομές. Αν έχετε μια καθιστική εργασία, μπορείτε γενικά να επιστρέψετε νωρίτερα από ότι αν η δουλειά σας είναι σωματικά απαιτητική.
Προγραμματίστε ότι περίπου πέντε ημέρες μετά τη χειρουργική σας επέμβαση θα έχετε μια ικανοποιητική επούλωση των τομών σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ο γιατρός να σας παρακολουθεί συχνά και εκείνος να σας συμβουλέψει πότε να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το σχοινάκι, το μπάσκετ και η ιππασία προκαλούν πολλές κινήσεις στο στήθος σας. Ένα άλμα χωρίς καλή υποστήριξη για τα στήθη σας μπορεί να τεντώσει το δέρμα, τους συνδέσμους σας και τον συνδετικό ιστό σας, προκαλώντας έτσι τραυματισμό.

Δεν συνίσταται να πάρετε μέρος σε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα και πρέπει πάντα να φοράτε έναν καλό στηθόδεσμο υποστήριξης.

Μετα την επέμβαση

Οι επίδεσμοι που τοποθετούνται, αφαιρούνται από την πρώτη ώς και την τρίτη μέρα μετά την επέμβαση. Τα ράμματα απορροφούνται από τον οργανισμό, εκτός από τα εξωτερικά. Χρειάζεται να φοράτε για την υποστήριξη των μαστών αθλητικό στηθόδεσμο για περίπου ένα μήνα. Ακόμη θα σας ζητηθεί αν είστε καπνιστής, να κόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον για 4 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την αποθεραπεία.

Είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε σωστά πριν και μετά την επέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα. Στα δικά μας χέρια οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν καλά αμέσως μετά την επέμβαση από τις πρώτες ώρες ενώ μπορούν και κινούν τα χέρια τους άμεσα.