Λιποαναρρόφηση

Όλοι μας γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία αυξάνονται μόνο κατά την παιδική ηλικία και ελάχιστα στην εφηβεία.

Τα λιποκύτταρα αυτά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δημιουργούν το τοπικό πάχος, που μπορεί να εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως, μηροί, γλουτοί, κοιλιά, βραχίονες, γόνατα, και στο πρόσωπο στην περιοχή του λαιμού και κνήμες.

Σε αυτές τις περιοχές στοχεύει η λιποαναρρόφηση και ή λιπομεταφορά, μειώνοντας τον αριθμό των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του περιγράμματος της περιοχής που αντιμετωπίστηκε.

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική δεν αποτελούν μεθόδους αδυνατίσματος

Αντιθέτως, της λιποαναρρόφησης επωφελούνται άτομα, άνδρες και γυναίκες με σταθερό σωματικό βάρος, οι οποίοι υποφέρουν από το επίμονο τοπικό πάχος στις προαναφερθείσες περιοχές, και όχι οι υπέρβαροι.

Η λιπογλυπτική αφορά τη χρήση της λιποαναρρόφησης για τη σμίλευση του περιγράμματος του σώματος.

Ποσο διαρκεί και τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Μία επέμβαση λιποαναρρόφησης μπορεί να διαρκεί από μισή ώρα έως και τέσσερις ώρες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Η ποσότητα λίπους, που μπορεί να αφαιρεθεί από ένα άτομο, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί είναι: η σωματική διάπλαση του ατόμου, δηλαδή εάν είναι μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο, η κατάσταση της υγείας του, ο αιματοκρίτης που έχει, η έκταση των περιοχών που πρόκειται να γίνουν, Κατά μέσο όρο οι ποσότητες που αφαιρούνται σε μία λιποαναρρόφηση είναι μεταξύ 3 και 5 λίτρων.

Μέσω μικρών τομών στο δέρμα, ελάχιστων χιλιοστών και σε σημεία μη εμφανή, εισάγουμε τις ειδικές κάνουλες οι οποίες συνδέονται με το σύστημα αρνητικής πίεσης που αναρροφά το λίπος.

Οι τομές ράβονται με μη απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία αφαιρούνται μετά από 5-8 ημέρες και αφήνουν ανεπαίσθητα σημαδάκια.

Το αφαιρεθέν λίπος καταγράφεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, του προσώπου ακόμα και του στήθους όπου θέλουμε να αυξήσουμε τον όγκο, είτε να “γεμίσουμε” ουλές και δυσμορφίες όπου αυτές υπάρχουν και έχουν προ συμφωνηθεί με τον/την ενδιαφερόμενη (Λιπογλυπτική).

Αρχικά μαλακώνουμε το λίπους με την έγχυση υγρού. Η μέθοδος είναι ιδανική για άτομα με σταθερό βάρος σώματος και όχι υπέρβαρους. Το τοπικό πάχος είναι αυτό που αντιμετωπίζεται καλύτερα με λιποαναρρόφηση.

Προκαλείται χαλάρωση μετά τη Λιποαναρρόφηση;

Όχι. Με τη μέθοδο της διογκωτικής Λιποαναρρόφησης (tumescent liposuction) που χρησιμοποιούμε και ακολουθώντας τις οδηγίες μας μετά την επέμβαση, η λιποαναρρόφηση δεν προκαλεί χαλάρωση. Ούτε την βελτιώνει όμως και για αυτό το λόγο κάποιες φορές συνδυάζουμε τη λιποαναρρόφηση με τη χρήση ραδιοσυχνότητων για σύσφιξη και βελτίωση της κυτταρίτιδας στην περιοχή, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Βελτιώνεται η κυτταρίτιδα με τη Λιποαναρρόφηση;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορούμε επιλεκτικά να μειώσουμε φουσκώματα από λίπος και να προσθέσουμε λίπος σε κάποιες ‘γούβες’, ενώ με τη χρήση ειδικής κάνουλας μπορούμε να σπάσουμε κάποια διαφραγμάτια, βελτιώνοντας την εικόνα. Δεν πρόκειται για τη συνήθη επιλογή μας και γίνεται μόνο για ορισμένα περιστατικά.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα μιας Λιποαναρρόφησης;

Τα αποτελέσματα ανάλογα με την περιοχή, αρχίζουν να φαίνονται μετά την πρώτη εβδομάδα, είναι ορατά στον 1ο μήνα με συνεχόμενη ξεκάθαρη βελτίωση έως τον 3ο μήνα η οποία ολοκληρώνεται στον 1 χρόνο. Μέσα στο πρώτο αυτό τρίμηνο, φεύγει το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος που προκαλείται από την επέμβαση και έχουμε ένα εξαιρετικό, μόνιμο αποτέλεσμα αν και το οριστικό αποτέλεσμα είναι στον ένα χρόνο.

Τι απαιτείται ως αποθεραπεία μετά από μια Λιποαναρρόφηση;

Μετά τη λιποαναρρόφηση, εφαρμόζουμε ειδικές πιεστικές ελαστικές γάζες στην περιοχή για ένα χρονικό διάστημα από 3 ημέρες έως 1 εβδομάδα ανάλογα την περιοχή. Τις περισσότερες φορές όταν αφαιρούμε τις γάζες αυτές δεν έχουμε καν μώλωπες!

Στη συνέχεια σε κάποια σημεία χρησιμοποιούμε άμεσα ‘κορσέ’ , ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό οι μήνες με έντονη ζέστη από μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτέμβρη δεν επιλέγονται συχνά για λιποαναρρόφηση.

Σε λίγες περιπτώσεις συστήνουμε τη λήψη παρακεταμολης σε συνδιασμο με αντιφλεγμονώδες για τις όποιες ενοχλήσεις ενώ απαιτείται αντιβίωση. Μετά από 2-3 μέρες ανάλογα την περιοχή, μπορείτε να επιστρέψετε στη καθημερινότητά σας. Για τις μεγάλες επιφάνειες ζητούμε αποφυγή της γυμναστικής των περιοχών αυτών για 1 μήνα. Το μπάνιο σε θάλασσα ή σε πισίνα είναι ιδανική γυμναστική μετά το χρονικό αυτό διάστημα, μια και λειτουργεί ως λεμφικό μασάζ και μειώνει ταχύτατα το οίδημα.

Πόσο καιρό μετά μπορώ να πάω στο γυμναστήριο;

Εξαρτάται από την έκταση της λιποαναρρόφησης. Σε μικρής έκτασης λιποαναρροφήσεις μπορεί να πάτε μετά από δέκα μέρες. Σε μεγαλύτερης έκτασης λιποαναρροφήσεις, είκοσι ημέρες μετά μπορείτε να ξεκινήσετε ελαφριά γυμναστική. Εντατική γυμναστική μπορείτε να κάνετε μετά από ένα μήνα.