Μειωτική στήθους

Η μειωτική στήθους είναι μια χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται για τη μείωση του μεγέθους και του βάρους του στήθους. Συνήθως, οι γυναίκες που επιλέγουν αυτήν τη διαδικασία το κάνουν για λόγους υγείας, ευεξίας ή αισθητικούς.

Οι κύριοι λόγοι που κάποια άτομα επιλέγουν τη μειωτική στήθους περιλαμβάνουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και τον αυχένα που μπορεί να σχετίζεται με το μεγάλο μέγεθος του στήθους, τη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ρούχων, καθώς και τις επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική ευεξία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση μαζικού αδένα, λίπους και δέρματος από το στήθος, ενώ μπορεί επίσης να συνοδεύεται από τον ανόρθωση του στήθους (mastopexy) για να διατηρηθεί ή να ανασχεδιαστεί το σχήμα του. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η απόφαση για τη μειωτική στήθους είναι προσωπική και πρέπει να ληφθεί μετά από προσεκτική σκέψη και συζήτηση με εξειδικευμένο χειρουργό.

Η τεχνική μείωσης μαστού

Η μειωτική στήθους, ή μειωτική μαστών, γίνεται υπό γενική νάρκωση και αφού έχει προηγηθεί πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος της ασθενούς.

Μετά από κατάλληλο σχεδιασμό, ανάλογα με τον όγκο, σχήμα και το μέγεθος του βαθμού πτώσης της θηλής, επιλέγεται η καταλληλότερη τεχνική για την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος, αδένα και λίπους, ενώ ταυτόχρονα η θηλή μεταφέρεται σε υψηλότερη θέση, εκεί όπου κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται, δηλαδή περίπου στο ύψος της μεσότητας του βραχίονα.

Οι τομές σε σχήμα άγκυρας εντοπίζονται γύρω από την θηλαία άλω, μια τομή που εκτείνεται κάθετα μέχρι την υπομάστια πτυχή και μια τομή πάνω στην υπομάστια πτυχη.

Πόσες μέρες παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί συνήθως μία ημέρα. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 3-4 ημέρες. Στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά, στις 2 με 3 εβδομάδες από την επέμβαση.

Πότε επανέρχεται σε δουλειά, γυμναστική;

Αν έχετε μια καθιστική εργασία, μπορείτε γενικά να επιστρέψετε νωρίτερα από ότι αν η δουλειά σας είναι σωματικά απαιτητική.

Προγραμματίστε ότι περίπου πέντε ημέρες μετά τη χειρουργική σας επέμβαση θα έχετε μια ικανοποιητική επούλωση των τομών σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ο γιατρός να σας παρακολουθεί συχνά και εκείνος να σας συμβουλέψει πότε να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το σχοινάκι, το μπάσκετ και η ιππασία προκαλούν πολλές κινήσεις στο στήθος σας. Ένα άλμα χωρίς καλή υποστήριξη για τα στήθη σας μπορεί να τεντώσει το δέρμα, τους συνδέσμους σας και τον συνδετικό ιστό σας, προκαλώντας έτσι τραυματισμό.

Δεν συνίσταται να πάρετε μέρος σε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα και πρέπει πάντα να φοράτε έναν καλό στηθόδεσμο υποστήριξης.

Θα έχω αίσθηση των θηλών μου μετά την επέμβαση;

Οι σύγχρονες τεχνικές μείωσης είναι πολλές και σε κάθε περίπτωση επιλέγεται η κατάλληλη ώστε να επιτυγχάνεται να μένει ανέπαφη η αισθητικότητα της θηλής και να διασφαλίζεται σε πολλές περιπτώσεις και η δυνατότητα για μελλοντικό θηλασμό. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι θηλές μπορεί να είναι μουδιασμένες. Όμως μετά από ένα με δυο μήνες η αίσθηση στις θηλές επανέρχεται.

Σε ποιο βαθμό μπορούμε να μικρύνουμε το στήθος;

Θεωρητικά θα λέγαμε πως μπορούμε να μειώσουμε το στήθος όσο θέλει η γυναίκα. Πρακτικά όμως, επιδίωξη του χειρουργού είναι να δημιουργηθούν δυο συμμετρικοί μαστοί, στο μέγεθος που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σώμα. Βέβαια η επιθυμία της ασθενούς λαμβάνεται πάντοτε υπόψιν.

Πόσο πονάει η μειωτική μαστού

Η αίσθηση πόνου μετά από μια μειωτική στήθους είναι κάτι που μπορεί να περιμένει κανείς. Αν και οι ασθενείς μας μέχρι στιγμής δεν έχουν βιώσει πόνο.

Ο πόνος μπορεί να είναι ανεπαίσθητος έως μέτριος ανάλογα με τον ασθενή και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη μείωση του στήθους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πόνος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος στη χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός θα σας παρέχει φαρμακευτική ανακούφιση για τον πόνο μετά την επέμβαση. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιπλέον, συνήθως δίνονται οδηγίες σχετικά με τον τρόπο φροντίδας των τομών, τη χρήση στηρικτικού σουτιέν, και άλλες συμβουλές για τη μείωση του πόνου και την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

Σημαντικό είναι να επικοινωνείτε ανοικτά με εμάς για τυχόν ανησυχίες ή αν σημειώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάστασή σας μετά την επέμβαση.