Βλεφαροπλαστική Άνω & Κάτω

Η βλεφαροπλαστική είναι χειρουργική επέμβαση με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό τόσο του σχήματος όσο και της ανατομίας των βλεφάρων. Χωρίζεται σε άνω και κάτω βλεφαροπλαστική.

Η άνω βλεφαροπλαστική προβάλλει ένα νεαρότερο πρόσωπο, ενώ η κάτω βλεφαροπλαστική διορθώνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια και λιγότερο τις λεπτές ρυτίδες γύρω από αυτά.

Με την βλεφαροπλαστική οι σακούλες και το πλεονάζον δέρμα όπως και οι μύες των ματιών επαναπροσδιορίζονται και αναδιατάσσονται στη νέα θέση τους.

Ποτε πρέπει να σκεφτούμε την βλεφαροπλαστική;

Με την ηλικία, το δέρμα και οι μύες των βλεφάρων μπορεί να πέσουν. Επιπλέον, το λίπος που περιβάλλει το μάτι μπορεί να διογκωθεί μέσω του δέρματος των άνω και κάτω βλεφάρων. Το υπερβολικό δέρμα, οι μύες και το λίπος μπορεί να βαρύνουν τα βλέφαρα και μερικές φορές μπορεί να εμποδίσουν την όρασή σας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, καταπόνηση των ματιών, ερεθισμό του δέρματος και απώλεια της περιφερειακής όρασης.

Η περίσσεια δέρματος, μυών και λίπους μπορεί να δημιουργήσει αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια μη ελκυστική γερασμένη όψη, ειδικά στα κάτω βλέφαρα (σακούλες κάτω από τα μάτια). Η ηλικία μπορεί να μην είναι η αιτία μιας τέτοιας εμφάνισης, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την τάση να έχουν υπερβολικό δέρμα στα βλέφαρα ή σακούλες από άλλα άτομα παρόμοιας ηλικίας λόγω κληρονομικότητας. Μερικές φορές η γήρανση μπορεί να συμβεί νωρίτερα από τη χρονολογική ηλικία του ατόμου λόγω καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ και συστηματικών ασθενειών.

Πως θα επηρεάσει η βλαφαροπλαστική την όραση και την εμφανισή μου;

Τα αποτελέσματα της Βλεφαροπλαστικής εξαρτώνται από τα συμπτώματα κάθε ασθενούς, τη μοναδική ανατομία, τους στόχους εμφάνισης και την ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές. Η βλεφαροπλαστική διορθώνει μόνο την απώλεια όρασης λόγω περίσσειας δέρματος, μυών και λίπους που φράζουν το μάτι.

Αφαιρώντας αυτή την περίσσεια δέρματος, μυών και λίπους που μπλοκάρουν το μάτι, η βλεφαροπλαστική του άνω βλεφάρου μπορεί να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερος αέρας και να βελτιώσει την περιφερική όραση.

Η βλεφαροπλαστική δεν βελτιώνει τη θολή όραση που προκαλείται από προβλήματα στο εσωτερικό του ματιού ή από νευρολογικές παθήσεις πίσω από το μάτι.

Πριν από την βλεφαροπλαστική σας

Ανάλογα με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας, η αυξητική στήθους μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία από τις ακόλουθες τεχνικές.

1) Φυσική εξέταση – Ο χειρουργός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έλεγχο της παραγωγής δακρύων και μέτρηση τμημάτων των βλεφάρων σας.

2) Φωτογράφηση βλεφάρων – Τα μάτια σας πρόκειται να φωτογραφηθούν από διαφορετικές γωνίες. Αυτές οι φωτογραφίες βοηθούν στον προγραμματισμό της χειρουργικής επέμβασης.

Ποσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα για τα άνω βλέφαρα και 1 ώρα για τα κάτω. Ποτέ όμως δεν κοιτάμε το ρολόι, δεν τελειώνουμε το χειρουργείο αν δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, για να παραδώσουμε το αποτέλεσμα που υποσχεθήκαμε στον ασθενή.

Ποσες μερες παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Ένα βράδυ. Πόνο δεν έχει σε κανένα μετεγχειρητικό στάδιο, ενώ τα οιδήματα είναι ήπια. Χρησιμοποιούμε παγοκύστες στα μάτια σας ανα μισή ωρα ενώ τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ένα τέταρτο μετά. Για 10 λεπτά κάθε ώρα το βράδυ μετά την επέμβαση. Την επόμενη μέρα, χρησιμοποιήστε παγοκύστες στα μάτια σας τέσσερις έως 5 φόρες.

Μετά την επέμβαση

  • Θα έχετε πρησμένα, μουδιασμένα βλέφαρα και μώλωπες σχεδόν σαν να έχεις μαύρα μάτια.
  • Καθαρίστε απαλά τα βλέφαρά σας και χρησιμοποιήστε τις συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές.
  • Συνιστάται να αποφεύγετε το κάπνισμα πριν και μετα το χειρουργείο.
  • Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας γιατί θα προκαλέσετε μόλυνση.
  • Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, μην τους βάζετε για 20 ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Φοράτε γυαλιά ηλίου με σκούρο χρώμα για να προστατεύσετε το δέρμα των βλεφάρων σας από τον ήλιο και τον άνεμο.
  • Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες με χαμομήλι για να μειώσετε το πρήξιμο.
  • Μετά από μερικές ημέρες, πρέπει να έρθετε στο ιατρείο για να αφαιρέσουμε τα ράμματα, εάν χρειάζεται.
  • Μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να μας επισκέπτεστε και μαζί να βλέπουμε την πρόοδο του χειρουργείου σας.

Γίνεται βλεφαροπλαστικη μαζί με facelift;

Συνήθως γίνεται μαζί με το neck lift αν και εφόσον υπάρχει χαλάρωση συνολικά του προσώπου. Και αντίθετα αν διορθώσουμε τη χαλάρωση σε όλο το πρόσωπο και αφήσουμε τις «σακούλες» στα βλέφαρα, ή το αντίθετο θα φαίνεται το πάνω μέρος του προσώπου πιο ξεκούραστο και πιο νεανικο από το κάτω.