Ωτοπλαστικη

Όταν τα ώτα (αυτιά) παρατηρηθούν ότι είναι αφεστώτα (μακριά από το κεφάλι), τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του βρέφους, είναι δυνατόν να διορθωθούν τοποθετώντας έναν μικρό νάρθηκα στα αυτιά. Αυτό γιατί οι χόνδροι είναι πάρα πολύ εύπλαστοι. Μετά την ηλικία των 6 μηνών, οι χόνδροι είναι εξαιρετικά δυνατοί και η αποκατάσταση γίνεται μόνο χειρουργικά.

Η ωτοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία διορθώνει το σχήμα του χόνδρινου σκελετού σχηματίζοντας εκ νέου την ανθέλικα, διορθώνοντας την σκάφη (βάση του αυτιού) και επαναφέροντας τα ώτα σε πιο κοντινή θέση με το κεφάλι του ασθενούς. Μια μικρή επίδεση χρειάζεται μετά την επέμβαση και τα ράμματα της τομής αφαιρούνται μετα από 7-10 μέρες. Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί και επουλώνεται γρήγορα χωρίς να αφήσει σημάδια μετά την πάροδο κάποιων μηνών.

Καλό είναι η εγχείρηση να γίνεται στην ηλικία των πέντε έως έξι ετών και πριν το παιδί πάει στο σχολείο για δύο λόγους. 1ον  το μέγεθος του αυτιού έχει ολοκληρωθεί στο 90% και 2ον  για την αποφυγή παρατηρήσεων από τα άλλα παιδιά του σχολείου.