Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία είναι ιατρικός όρος οποίο σημαίνει αύξηση του μεγέθους των μαστών στους άντρες. Τα αίτια μπορεί να είναι γενετικά, λόγω λήψης φαρμάκων και ουσιών (μαριχουάνα και στεροειδή αναβολικά) ή λόγω συστηματικών νόσων όπως δυσλειτουργία ήπατος, καρκίνος του προστάτη ενδοκρινικές διαταραχές.

Όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν από τον πλαστικό χειρουργό εξετάζοντας την κλινικά όσο και εργαστηριακά τον ασθενή. Η γυναικομαστία διακρίνεται σε λιπώδη γυναικομαστία, αδενική γυναικομαστία και σύνθετη γυναικομαστία. Ανάλογα το είδος και την έκταση της γυναικομαστίας ο πλαστικός χειρουργός θα προτείνει και την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εκτομή πλεονάζοντος δέρματος.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες και εκτελείται με γενική αναισθησία. Ο ασθενής μετά το τέλος της επέμβασης φοράει ένα ειδικό γιλέκο για 15-20 ημέρες.

Πόσες μέρες παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Ένα βράδυ. Πόνο δεν θα έχει σε κανένα μετεγχειρητικό στάδιο.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης

Σε άτομα με γυναικομαστία που εμφανίζουν και αύξηση του λιπώδους ιστού, το πρώτο βήμα είναι η λιποαναρρόφηση στην περιοχή του στήθους. Στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός θα ελέγξει το μέγεθος του μαζικού αδένα και στην περίπτωση που είναι μεγάλος θα τον αφαιρέσει πραγματοποιώντας μια μικρή τομή στην θηλή.

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται η ύπαρξη περίσσειας δέρματος, αφαιρείται και αυτή, μέσω μιας μικρής τομής γύρω από τη θηλαία άλω. Μετά την επέμβαση οι τομές είναι δυσδιάκριτες, το περίγραμμα του στήθους ομαλοποιείται και έχουμε ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για επιστρέψω στην καθημερινές μου δραστηριότητες;

Σε μόλις δύο έως τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Καλό θα ήταν βέβαια να έχουν περάσει οι τέσσερις πρώτες εβδομάδες πριν ασχοληθεί με πιο έντονες αθλητικές δραστηριότητες και πάντα να φοράει το γιλέκο του.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Το αποτέλεσμα δε αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση που κάποιος πάρει κιλά, το στήθος του θα μεγαλώσει συμμετρικά με το υπόλοιπο σώμα, ενώ αν χάσει βάρος το αποτέλεσμα της επέμβασης θα αναδειχθεί περισσότερο.

Με ποια άλλη επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί, αυτή της γυναικομαστίας;

Η εναπόθεση λίπους εκτός από την περιοχή του στήθους συνήθως συναντάται και σε άλλα σημεία του σώματος. Πολύ συχνά λοιπόν μαζί με την επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε λιποαναρρόφηση στην κοιλιά ή τη μέση ώστε να βελτιώσουμε τη γενική εικόνα του σώματος.

Η επέμβαση της γυναικομαστίας είναι πλέον επέμβαση ρουτίνας, αφορά όλους τους υπέρβαρους άντρες, αλλά και τους εφήβους και είναι εντελώς ακίνδυνη και ασφαλής.