Βραχιονοπλαστική

Βραχιονοπλαστική είναι μια επέμβαση που αφαιρείται η περίσσεια δέρματος από την περιοχή της μασχάλης μέχρι τον αγκώνα. Η τομή εκτείνεται στο ίδιο μήκος. Η Βραχιονοπλαστική δίνει ένα άριστο αποτέλεσμα στο σχήμα του βραχίονα, αφήνοντας όμως μία ουλή η οποία θα χρειαστεί περίπου δώδεκα μήνες για αρχίσει να εξαφανίζεται. Στη μικρή Βραχιονοπλαστική η τομή περιορίζεται στη μασχάλη.

Ποιους αφορά η βραχιονοπλαστική;

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα που βρίσκεται στα μπράτσα μας έχει την τάση να χαλαρώνει. Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης και λόγω σημαντικής απώλειας βάρους. Αν και η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει στο να ενδυναμώσουμε τους μύες και να αντιμετωπίσουμε ως ένα βαθμό τη χαλάρωση, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε το απόλυτα σφριγηλό και νεανικό αποτέλεσμα που ονειρευόμαστε. Κάτι τέτοιο μπορεί μόνο να υλοποιηθεί μέσω της βραχιονοπλαστικής. 

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 2-2,5 ώρες. Ποτέ όμως δεν κοιτάμε το ρολόι, δεν τελειώνουμε το χειρουργείο αν δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, για να παραδώσουμε το αποτέλεσμα που υποσχεθήκαμε στον ασθενή.

Ποσες μέρες παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο;

Ένα βράδυ. Πόνο δεν έχει σε κανένα μετεγχειρητικό στάδιο, ενώ τα οιδήματα είναι ήπια. Μετά τη βραχίονοπλαστική, οι τομές σας θα καλυφθούν με επιδέσμους. Τα χέρια σας θα τυλιχτούν χαλαρά σε ελαστικούς επιδέσμους για να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο.

Ποτε επανέρχεται σε δουλεία, γυμναστική;

Η βραχιονοπλαστική δε συνοδεύεται από απαιτητική αποθεραπεία, καθώς ήδη από την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνος του. Όμως αποφύγετε να σηκώσετε τα χέρια σας πάνω από το επίπεδο του ώμου για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Αποφύγετε σωματικές και αθλητικές δραστηριότητες με τα χέρια σας που μπορεί να τεντώσουν τις τομές για τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση;

Είναι απαραίτητη η ελαστική επίδεση των χεριών ή η χρησιμοποίηση ειδικών ελαστικών μανικιών για ένα μηνα. Επίσης, προτείνεται για καλύτερη επούλωση, η χρήση ειδικών αλοιφών, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 εως 10 ημέρες. Η επισκέψεις στον γιατρό θα πραγματοποιούνται εβδομαδιαίος για να μπορεί να αξιολογηθεί την πορεία της επουλώσεις.

Όταν η χάρωση του δέρματος των βραχιόνων είναι μεγάλη όπως για παράδειγμα μετά από μεγάλη απώλεια βάρους το αποτέλεσμα της επέμβασης της βραχιονοπλαστικής είναι πολύ ικανοποιητικό.

Έτσι μετά την επέμβαση και την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος, ο/η ασθενής μπορεί να φορέσει ξανά κοντομάνικα η αμάνικα ρούχα και να σηκώνει τα χέρια ελεύθερα χωρίς ντροπή για την εικόνα των χαλαρωμένων και κρεμασμένων μπράτσων.

Η βραχιονοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις;

Σε ασθενείς με μεγάλη απώλεια βάρους συνήθως συνδυάζεται με ανόρθωση μαστών ή γυναικομαστία στους άνδρες ή λιποαναρρόφηση και σε άλλα σημεία του σώματος.