Τι είναι η Βοτουλινική τοξίνη;

Η Βοτουλινική Τοξίνη τύπου Α, είναι μία πρωτεἴνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum.

Στην Αισθητική Ιατρική η χρήση της Βοτουλινικής τοξίνης Τύπου Α στοχεύει στην πρόληψη και εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες έκφρασης;

Κάτω από το δέρμα του προσώπου υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο μυών που δίνουν τις χαρακτηριστικές εκφράσεις σε κάθε άτομο, όταν για παράδειγμα γελά ή συνοφρυώνεται.

Σε μικρές ηλικίες οι ρυτίδες έκφρασης π.χ στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια εμφανίζονται μόνο όταν συσπώνται οι μύες κάτω από το δέρμα. Με την πάροδο όμως της ηλικίας οι ΄΄γραμμές΄΄ αυτές μένουν στο δέρμα ακόμα και όταν οι μύες είναι σε ηρεμία δημιουργώντας μια πιο γερασμένη όψη του δέρματος.

Πώς δρα η Βοτουλινική τοξίνη Τύπου Α (μπότοξ);

Αναστολή των μυϊκών συσπάσεων: Η απουσία ακετυλοχολίνης οδηγεί σε αναστολή των μυϊκών συσπάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλυση του μυϊκού ιστού στην περιοχή όπου εφαρμόζεται η τοξίνη.

Σκοπός της χρήσης της τοξίνης είναι να μειωθεί ο τόνος των μυών του προσώπου χωρίς να υπάρχει πλήρης παράλυση τους, ώστε να υπάρχει φυσικότητα στο αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά η ένεση μικρής ποσότητας του υλικού στους μυς, απενεργοποιεί τα ερεθίσματα που δέχονται από τα νεύρα με αποτέλεσμα να είναι σε φάση χάλασης.

Πώς γίνεται η θεραπεία με την Βοτουλινική τοξίνη Τύπου Α (μπότοξ);

Οι περιοχές που γίνεται χρήση του υλικού για την πρόληψη ή μείωση των ρυτίδων έκφρασης είναι:

  • Το μεσόφρυο (η περιοχή μεταξύ των φρυδιών).
  • Το μέτωπο.
  • Οι περιοχές γύρω από τα μάτια ( “πόδι της χήνας”).
  • Στις ρυτίδες έκφρασης γύρω από τη μύτη.

Πόσο κρατά το αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 3 ημέρες περίπου. Το τελικό αποτέλεσμα το αναμένουμε περίπου στις 2 με 3 εβδομάδες όπου και γίνεται έλεγχος από τον ιατρό σας.

Τα αποτελέσματα διαρκούν κατά μέσο όρο 4-6 μήνες άρα για ένα μόνιμο αποτέλεσμα χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας 2 φορές το χρόνο.

Κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική, παρ’ όλα αυτά κάποιοι λόγοι που η θεραπεία σας δε κράτησε τόσο μπορεί να έχουν να κάνουν με τη μεγάλη αραίωση της δόσης, την κακή συντήρηση του φιαλιδίου ή τις υπερβολικά συχνές επαναληπτικές δόσεις. Άλλος ένας λόγος μπορεί να είναι και η έντονη μυϊκή κινητικότητα. Υπάρχουν μύες του προσώπου που έχουν την ιδιότητα να είναι πολύ δυνατοί, κι αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Επίσης, οι άντρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη μυϊκή κινητικότητα απ’ ότι οι γυναίκες κι έτσι μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη δόση (μπότοξ) για ένα σωστό αποτέλεσμα.

Γενικά η εφαρμογή της Βοτουλινική τοξίνη Τύπου Α (μπότοξ) δεν έχει περιορισμούς.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που καλό είναι αποφεύγεται όπως:

  • Όταν υπάρχει λοίμωξη στο δέρμα.
  • Όταν αντιμετωπίζετε γενικά κάποιο πρόβλημα με την υγεία σας.
  • Όταν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα.
  • Όταν πάσχετε από νευρομυϊκή ασθένεια.
  • Όταν βρίσκεται εγκυμοσύνη σε εξέλιξη.