Κοιλιοπλαστική

Η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς είναι συχνή δυσμορφία που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες. Πρόκειται για την περίσσεια δέρματος στην κοιλιακή χώρα που μερικές φορές είναι τόσο μεγάλη ώστε να αναδιπλώνεται προς τα κάτω και να σχηματίζει ποδιά που καλύπτει τα γεννητικά όργανα (κρεμάμενη κοιλιά).

Ποιους αφορά η κοιλιοπλαστική;

Αφορά γυναίκες και άνδρες που είχαν απότομη, μεγάλη διάταση του δέρματος που προκαλείται κυρίως από: Εγκυμοσύνη, απότομη αύξηση και μύωση του βάρους και παθήσεις του πεπτικού.

Δυστυχώς η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς δεν αντιμετωπίζεται με γυμναστική, συσφίξεις ή άλλα παρόμοια μέσα. Αντιμετωπίζεται μόνο με την απομάκρυνση του χαλαρωμένου δέρματος.

Οι ασθενείς που σκοπεύουν να χάσουν πολύ βάρος πρέπει να αναβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, οι γυναίκες που προγραμματίζουν μελλοντικές εγκυμοσύνες πρέπει να περιμένουν, δεδομένου ότι οι κάθετοι μύες στην κοιλία (ορθοί κοιλιακοί) που ενώνονται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωρίσουν πάλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σημαντικές γνώσεις που πρέπει να έχουμε πριν την επέμβαση

Η πλαστική κοιλιάς είναι μια σύνθετη ιατρική διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, πείρα και ικανότητα.

Η κοιλιοπλαστική είναι μία από τις πιο περίπλοκες επεμβάσεις. Όλες οι παράμετροι πρέπει να σας γίνουν γνωστές προτού πάρετε την απόφασή σας. Τη σωστή απόφαση μπορεί να την πάρει κάποια ή κάποιος μόνο μετά από μια πλήρη ενημέρωση από τον χειρουργό.

Ιδανικά είναι να χάσετε 5-10 κιλά πριν την επέμβαση. Λάβετε υπόψη ότι η κοιλιοπλαστική παράγει ένα μόνιμο σημάδι, το οποίο είναι ανάλογο με το βαθμό του αρχικού προβλήματος και της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται για να το διορθώσει, μπορεί να επεκτείνεται από το ένα ισχίο στο άλλο. Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται χαμηλά και καλύπτεται πλήρως από το εσώρουχο.

Αν ο γιατρός σας λέει τα πράγματα υπερβολικά εύκολα ίσως δεν θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε. Σαφώς η κοιλιοπλαστική είναι μία επέμβαση που πρέπει να τη βλέπουμε με σοβαρότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: O βασικός στόχος όμως της κοιλιοπλαστικής είναι η αφαίρεση του δέρματος και όχι η αφαίρεση του λίπους, η οποία την επιτυγχάνουμε με λιποαναρρόφηση.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η πλήρης κοιλιοπλαστική παίρνει συνήθως δύο έως τρεις ώρες. Η μερική κοιλιοπλαστική μπορεί να πάρει μια ώρα ή δύο.

Τεχνικές κοιλιοπλαστικής

Ολική ή μερική κοιλιοπλαστική.

Στη μέθοδο της ολικής κοιλιοπλαστικής, ο ομφαλός μετατοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και επανατοποθετείται στη νέα θέση η οποία αντιστοιχεί στο καινούργιο σχήμα και στις καινούργιες αναλογίες της κοιλίας.

Στη μέθοδο της μερικής κοιλιοπλαστικής αφαιρούνται οι ιστοί της ηβικής περιοχής της κοιλίας χωρίς αλλαγές της θέσης του ομφαλού.

Κατά την κοιλιοπλαστική, εκτός από το δέρμα αφαιρείται και το λίπος εκείνο το οποίο βρίσκεται από τον ομφαλό και κάτω. Οπότε συγχρόνως πρόκειται και για μία λιπεκτομή.

Η χειρουργική επέμβαση

Μια τομή ακριβώς επάνω από την ηβική περιοχή χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το υπερβολικό δέρμα και το λίπος από τη μέση και το κάτω μέρος της κοιλιάς. Συνήθως αυτή η τομή γίνεται από το ένα κόκαλο ισχίου στο άλλο, ακριβώς επάνω από την ηβική περιοχή.

Μια δεύτερη τομή ελευθερώνει τον ομφαλό από τον περιβάλλοντα ιστό. Στη μερική κοιλιοπλαστική, η τομή είναι πολύ κοντύτερη και ο ομφαλός μπορεί να μην κινηθεί. Το δέρμα χωρίζεται από τον κοιλιακό τοίχωμα μέχρι τα πλευρά. Έπειτα, ο χειρουργός σηκώνει ένα μεγάλο κομμάτι δέρματος για να αποκαλύψει τους κάθετους μυς στην κοιλιά.

Αυτοί οι μύες σφίγγονται καθώς τραβιούνται κοντά μεταξύ τους και ράβονται στη νέα θέση τους. Αυτό παρέχει ένα σταθερότερο κοιλιακό τοίχωμα και στενεύει την γραμμή της μέσης. Κομμάτι δέρματος τεντώνεται προς τα κάτω και το περισσευούμενο δέρμα αφαιρείται. Μια νέα οπή κόβεται για τον ομφαλό σας, ο οποίος ράβεται στη θέση του.(εάν απαιτητό)

Τέλος, οι τομές ράβονται, τοποθετούνται γάζες και ένας ή δύο προσωρινοί σωλήνες (παροχετεύσεις) θα παρεμβληθούν για να στραγγίξει τα υγρά από τη χειρουργημένη περιοχή.

Τι πρέπει να γίνει αμέσως μετά την επέμβαση;

Όταν τελειώσει η επέμβαση, ο γιατρός θα σας έχει ήδη φορέσει έναν ελαστικό κορσέ, τον οποίο θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί πριν την επέμβαση. Ο κορσές θα πρέπει απαραίτητα να καλύπτει όλα τα σημεία εκείνα στα οποία έγινε κοιλιοπλαστικη.

Ο κορσές μετά την κοιλιοπλαστική έχει βαρύνουσα σημασία. Η καλή εφαρμογή του είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στο τελικό καλό αποτέλεσμα. Αυτό, διότι συμπιέζει τα κενά τα οποία μένουν κάτω από το δέρμα, μετά το τέντωμα του δέρματος, κάνοντάς τα να «κολλήσουν» στο σωστό σημείο.

Πόσο χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο;

Παραμένει κλινήρης το πρώτο 24ωρο, τοποθετούνται στον ασθενή 2 παροχετεύσεις (σωληνάκια), που παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τη 4η ημέρα και ουροκαθετήρας για ένα 24ωρο.

Η νοσηλεία διαρκεί 1 ημέρα, όπου λαμβάνει ενδοφλεβίως αντιβιοτικά και παυσίπονα. Ο ασθενής εξέρχεται, φορώντας ζώνη κοιλίας, με οδηγίες για συνέχιση των αντιβιοτικών από το στόμα για όσο διάστημα θα παραμένουν οι παροχετεύσεις, τις οποίες ο γιατρός ελέγχει καθημερινά.

Τι απαιτείται ως αποθεραπεία μετά από μια επέμβαση κοιλιοπλαστικής;

Κατά την ανάρρωση, οι πόνοι είναι ήπιοι. Για τις πρώτες ημέρες, η κοιλιά σας πιθανώς θα πρηστεί και μπορεί να αισθανθείτε μερικούς πόνους και ταλαιπωρία που μπορούν να ελεγχθούν από φάρμακα. Τα σημάδια σας μπορεί φαινομενικά να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών έως έξι μηνών καθώς θεραπεύονται, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Μπορεί να χρειαστούν 9-12 μήνες μέχρι οι ουλές να γίνουν ομαλές και λιγότερο κόκκινες, αλλά ποτέ δεν θα γίνουν «αόρατες» αφού γίνεται μια επέμβαση που μοιάζει με την καισαρική τομή. Όμως οι ουλές θα καλύπτονται από το εσώρουχο.

Αν και δεν θα εξαφανιστούν ποτέ εντελώς, τα κοιλιακά σημάδια δεν θα φαίνονται κάτω από τα ρούχα, τα μαγιό και ακόμη και τα string εσώρουχα. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής έχει μια πιο επίπεδη κοιλιά.